Τρίτη, 12-ΔΕΚ-2017, 9:25 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Αστικοί θρύλοι

Urban Legends: Η νεομυθολογία των Αστικών Θρύλων

Το στοιχειωμένο σπίτι
Δεν υπάρχει καμία πόλη στην Ελλάδα που να μη διαθέτει το στοιχειωμένο σπίτι της. Μα καμία όμως. Και σε κάθε περίπτωση στο σπίτι εκείνο είχε συμβεί μια πολύ δυσάρεστη ιστορία, συνήθως ιστορία αγάπης ανεκπλήρωτης για κάποιο λόγο, η οποία κατέληξε σε τραγικό θάνατο και έκτοτε το φάντασμα του νεκρού ή της νεκρής βασανίζει τους νέους ιδιοκτήτες και οποιονδήποτε τολμήσει να διαταράξει την ησυχία του.
Αν και γενικά δέχομαι τις περιπτώσεις των στοιχειωμάτων, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για αστικούς θρύλους που συνοδεύουν ένα εγκαταλελειμένο κτίριο που προκαλεί περιέργεια και φόβο στους ανθρώπους.

Αστικοί Θρύλοι : τα παραμύθια των μεγαλουπόλεων
Έχουμε συνηθίσει να προσδίδουμε στα παραμύθια έναν εξωπραγματικό χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι είναι φανταστικές ιστορίες που στόχο έχουν την ψυχαγωγία και τίποτε άλλο. Αγνοούμε όμως ότι διαθέτουν και ένα διδακτικό χαρακτήρα, ένα μήνυμα που υποκρύπτεται με γλώσσα συμβολική. Από αυτή τη σκοπιά, ίσως τελικά το κάθε παραμύθι να μην είναι παρά ιστορία που λίγο – πολύ έχει συμβεί στον καθένα μας, αναλόγως του τι συμβολισμό θα δίναμε εμείς προσωπικά στον κακό το λύκο.
Εάν σκεφτούμε το πράγμα σε αυτή τη βάση, λίγη τελικά σημασία έχει το εάν η καθεμιά από τις λιγοστές ιστορίες που αναφέραμε στα άρθρα μας είναι αληθινή αλλά, ακριβώς όπως και με τη λεγόμενη "Μυθολογία”, περισσότερο ενδιαφέρον έχει το τι προσπαθεί να εκφράσει, άσχετα με το εάν η ιστορία συνέβη ή όχι. Ας μη βιαζόμαστε, λοιπόν, να αποδώσουμε τους Αστικούς Θρύλους στη φαντασία των ανθρώπων των πόλεων, στην πρόληψη και τη δεισιδαιμονία. Μπορεί βέβαια να οφείλεται και σε αυτά αλλά ακόμη και έτσι να είναι και πάλι κάτι έχει να πει.
Ο σύγχρονος άνθρωπος δημιούργησε τις τεράστιες πόλεις στις οποίες ζει και κινείται. Προσπάθησε να αφήσει πίσω του τον τρόπο ζωής που για εκατοντάδες αιώνες είχε επιλέξει. Φώτισε τις πόλεις του για να διώξει τα σκοτάδια που τον τρόμαζαν, συγκεντρώθηκε ο ένας πάνω στον άλλο για να μην είναι μόνος. Όμως τελικά κρύφτηκε πίσω από τοίχους και τα φανάρια των δρόμων δεν στάθηκε δυνατό να φωτίσουν καρδιές και να διώξουν το φόβο του Ερέβους που πήρε μαζί του ο άνθρωπος. Ο φόβος που καραδοκούσε στα πυκνά τα δάση, στα ορμητικά ποτάμια με τις όχθες που χόρευαν νεράιδες, στα ψηλά βουνά που ζούσαν οι Θεοί της Γης μεταφέρθηκε στις σκιερές γωνιές των δρόμων, στις πυλωτές των πολυκατοικιών, στους αχανείς διαδρόμους των υπόγειων πάρκινγκ, τα σπίτια που δεν κατοικεί κανείς και σαπίζουν.
Ενδέχεται,  επομένως, οι αστικοί θρύλοι να μην είναι παρά η έκφραση φόβων αρχαίων, εντυπωμένων βαθιά μέσα στο Συλλογικό Ασυνείδητο εδώ και χιλιάδες χρόνια αλλά ταιριαστών στους νέους τρόπους ζωής. Το φοβικό πεδίο μεταφέρθηκε από την εξοχή και τους αγροτικούς οικισμούς στις αχανείς μεγαλουπόλεις που έχουν τη δική τους σκοτεινή όψη που κάνει την εμφάνισή της μόλις ο Ήλιος δύσει. Δολοφόνοι κάνουν την εμφάνισή τους, δολοφόνοι που το πρωί είναι φιλήσυχοι άνθρωποι αλλά το βράδυ ξεσπούν τα τερατώδη ένστικτά τους σε ανυποψίαστο κόσμο. Σπίτια που πίσω από τους τοίχους τους κρύβουν τις θλιβερές ιστορίες των ιδιοκτητών τους και σαν μαγνήτες φορτίζονται από τα συναισθήματά τους, έτοιμα να τα προβάλουν ως τρομακτικά Κελύφη.
Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός αστικών θρύλων είναι αποτέλεσμα του "βομβαρδισμού” του ανθρώπου από χιλιάδες πληροφορίες που το μυαλό του αδυνατεί να παρακολουθήσει. Η πραγματικότητα και η καθημερινότητά του είναι τόσο πολύ διαπλεκόμενη που ψάχνει να βρει παντού συνομωσίες και παγίδες. Νιώθει (και διαπιστώνει άλλωστε) πως η ελευθερίες του ολοένα και συρρικνώνονται, ενώ ο ίδιος αποτελεί θύμα στα σχέδια πολιτικών και τεράστιων, απρόσωπων εταιρειών και οργανισμών. Οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές που δεν μπορεί πλέον να τις ελέγξει και αυτός είναι ένας παράγοντας φόβου που πιστεύω ότι συντελεί στη δημιουργία των αστικών θρύλων. Ο μύθος σχετικά με την ύπαρξη αίματος στην coca cola, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβολίζει τον άνθρωπο που νιώθει πως κυριολεκτικά "καταπίνεται”, "κατασπαράζεται” από τις τεράστιες πολυεθνικές επιχειρήσεις και προσφέρεται πλέον ως θύραμα στο στόμα των συνανθρώπων του και δεν είναι τυχαίο πως τέτοιου είδους θρύλοι είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, διότι σε βαθύτερο επίπεδο απευθύνονται στον υποσυνείδητο νου.
Πέρα από όλα αυτά, οι Αστικοί Θρύλοι αντικατοπτρίζουν και το φόβο του ανθρώπου απέναντι στο μέλλον που προβλέπεται δυσοίωνο. Πόλεμοι, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μόλυνση του περιβάλλοντος απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας και εκφράζονται μέσα από τη νεομυθολογία αυτή.
Συνάμα, εκφράζουν επίσης την πανάρχαια επιθυμία της μυθοπλασίας, την έμφυτη τάση του ανθρώπου σε εκείνο που ονομάζουμε "φαντασία”, στον κόσμο της μεταφυσικής σκέψης που δεν αναιρεί τα επιστημονικά ευρήματα αλλά αντίθετα τα επεκτείνει, τουλάχιστον στην υγιή χρήση της επιθυμίας αυτής.

Η δολοφονία στο εμπορικό κέντρο
Ένας από τους φρέσκους αστικούς θρύλους που διαδόθηκε αρκετά μέσω διαδικτύου, είναι η περίφημη δολοφονία με ειδεχθή τρόπο ενός ανθρώπου μέσα στον ανελκυστήρα πολύ γνωστού εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Ο τρόπος δολοφονίας, υποτίθεται παρέπεμπε στη δράση ενός serial killer, πρωτοφανούς γεγονότος για την Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα.
Η "είδηση” αυτή μεταφέρθηκε μέσω internet και συζητήθηκε σε forums τόσο που σχεδόν όλοι τη θεώρησαν αληθινή, καθώς το ευκολότερο πράγμα στην εποχή της εκρηκτικής ανάπτυξης της Πληροφορίας, είναι να δημιουργήσει κανείς και να διαδόσει έναν αστικό θρύλο.

Άτυχοι ψηλοί!
Ένας μακάβριος αστικός θρύλος σχετίζεται με το θάνατο πολύ ψηλών ατόμων, τα οποία υποτίθεται πως δεν χωρούν στο φέρετρο και αναγκάζουν τα γραφεία κηδειών να λάβουν δραστικά μέτρα. Συγκεκριμένα λέγεται πως σε αυτή την περίπτωση τους κόβουν τα πόδια και τα τοποθετούν δίπλα τους, χωρίς να το βλέπουν οι συγγενείς, μιας και ο νεκρός τους είναι σκεπασμένος με λουλούδια και υφάσματα.
Φαντάζομαι είναι περιττό να αναφέρω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η bloody Mary
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο θρύλο που θέλει τον Διάβολο να εμφανίζεται μπροστά στον καθρέφτη. Σε αυτή την περίπτωση, που είναι δημοφιλής στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εάν σταθείτε μπρος στον καθρέφτη γύρω στις δώδεκα τα μεσάνυχτα και καλέσετε δώδεκα φορές το όνομά της, η bloody Mary θα εμφανιστεί μπροστά σας γεμάτη όρεξη ακόμη και να σας επιτεθεί.
Η αιμοσταγής Μαίρη λέγεται πως ήταν μάγισσα που κάποτε έκαψαν λόγω της ειδεχθούς ενασχόλησής της με τη Μαύρη Μαγεία, ενώ υπάρχει η άποψη ότι ήταν ένα δυσμορφικό κορίτσι που είχε γεννηθεί παλιά.

Μύθοι του AIDS
Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως η μάστιγα του αιώνα. Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί στη διάγνωση και στην πρόληψή του, παραμένει μια νόσος για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, έστω και αν η ποιότητα ζωής τόσο των νοσούντων όσο και των φορέων του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Όπως ήταν φυσικό, σχεδόν αμέσως δημιουργήθηκαν αστικοί θρύλοι που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό. Ένας από αυτούς θέλει τον ιο HIV να είναι στην πραγματικότητα ένας τεχνητά, με τη μέθοδο της γενετικής μηχανικής, κατασκευασμένος ιός ο οποίος ξέφυγε από τον έλεγχο του εργαστηρίου στο οποίο κατασκευάστηκε και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μια άλλη άποψη υποστηρίζει πως ο ιός αυτός αποτελεί στην ουσία ένα όπλο βιολογικού πολέμου, κατασκευασμένο ίσως ακόμη και από εξωγήινη τεχνολογία. Φυσικά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που σκέφτονται πως ένα βιολογικό όπλο για να είναι επιτυχημένο, οφείλει να μη σκοτώνει τον φορέα του σε εύρος χρόνου που φτάνει και ίσως ξεπερνάει και τα 12 – 15 χρόνια αλλά το πολύ μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς το μικρό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την αλλαγή της έκβασης ενός πολέμου.
Από την άλλη, ενδεικτικές της υστερίας που ακόμη υπάρχει για τη νόσηση από AIDS, είναι οι αστικές ιστορίες σχετικά με τον άγνωστο (ή την άγνωστη) που γνωρίζει κάποιος στις διακοπές, περνούν μερικές χαρούμενες ημέρες ή στιγμές μαζί, μέχρι που κάποιο πρωί λαμβάνει το σημείωμα "καλώς ήρθες στον κόσμο του AIDS.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί και ο θρύλος που θέλει να έχει βρεθεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά να μη διοχετεύεται στην αγορά, προκειμένου να κερδίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες από τα πανάκριβα αντιρετροϊκα φάρμακα…

Το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012
Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε αυτή την εσχατολογική θεωρία. Σενάρια για το τέλος του κόσμου πάντοτε υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Για το 2012 υποτίθεται πως, όπως κάθε φορά, υπάρχουν πολλά στοιχεία και μάλιστα από διαφορετικές πηγές, δηλαδή από την επιστημονική (πρόσκρουση αστεροειδούς) έως την ψευδομεταφυσική (προφητείες των Μάγιας και αμφιλεγόμενων προφητειών μοναχών).
Έχω αναφέρει την άποψή μου για όλα αυτά. Είναι διαφορετικό πράγμα η αλλαγή, η μετάβαση από την καταστροφή.

Δώστε και σώστε
Μια νέα μόδα στα spam emails περιλαμβάνει την αποστολή ενός μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από κάποιον γνωστό σας. Το κείμενο του μηνύματος περιγράφει μια δακρύβρεχτη ιστορία σχετικά με ένα παιδάκι που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συχνά επισυνάπτεται και φωτογραφία του παιδιού και με ευγενικά λόγια ο συντάκτης ισχυρίζεται πως με έναν πολύ απλό και φτηνό τρόπο μπορεί να συγκεντρωθεί το απαραίτητο για την επέμβαση ποσό: το στέλνετε σε όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε και αυτόματα σε κάθε αποστολή συγκεντρώνεται ένα ασήμαντο κάθε φορά ποσό (συνήθως 50 λεπτά του ευρώ), το οποίο αθροιζόμενο όμως τελικά συγκεντρώνει το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης.
Περιττό να αναφερθεί ότι τα στοιχεία του παιδιού, η φωτογραφία του όπως και όλη η ιστορία είναι ψέματα.

Το ατελείωτο έργο
Δεν είναι λίγοι οι θρύλοι που αναφέρονται σε κάποιο έργο που έμεινε ημιτελές εξαιτίας του θανάτου του δημιουργού του, ο οποίος επιστρέφει από τους νεκρούς προκειμένου να το ολοκληρώσει για να βρει ανάπαυση. Έναν τέτοιο υπαινιγμό συναντάμε στο δημοτικό τραγούδι του Νεκρού Αδερφού αλλά υπάρχουν και άλλες ιστορίες, όπως με τον φυλακισμένο που ο συγκρατούμενός του κάθε πρωί έβλεπε το έργο που εκείνος είχε αφήσει ημιτελές σιγά σιγά να ολοκληρώνεται.

Άγια Πρόσωπα παντού
Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες ή μαθαίνουμε από διάφορα έντυπα πως το πρόσωπο του Ιησού ή της Παναγίας ή Αγγέλων ή ακόμη και δαιμόνων "εμφανίστηκε” στα πιο απίθανα σημεία: σε καθρέφτες, σε τζάμια, σε ποτήρια, σε πιάτα, σε πλαγιές βουνών και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
Στην εποχή της τεχνολογίας πλέον υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε εικόνες, όμως παλιότερα τέτοιες εξυπνάδες κυκλοφορούσαν μέσω εντύπων και φυλλαδίων αμφιβόλου προελεύσεως και αρκετά συχνά από ομάδες που ανήκουν σε φονταμενταλιστικούς θρησκευτικούς κύκλους, καθώς και σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως αιρετικοί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν μερικά χρόνια ένα από αυτά τα φυλλάδια να ισχυρίζεται πως το πρόσωπο του Σατανά ξεπήδησε μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή, σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος της Νότιας Αμερικής. Το μικρό παιδί που κοιτούσε την οθόνη του πέθανε αμέσως από το φόβο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Εκείνη την εποχή οι υπολογιστές και το διαδίκτυο μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά και αρκετά σωστά μπορείτε να υποθέσετε πως αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος για το εν λόγω δημοσίευμα καθώς ξέρουμε καλά την απέγχθεια και τον φόβο ορισμένων ομάδων (που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονομαστικά) για οτιδήποτε καινούριο.
Παρόμοιες ομάδες, πλήρεις πλάνης και αυταπάτης, είναι εκείνες που βλέπουν τον Αντίχριστο πίσω από το οτιδήποτε και προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τα γεγονότα της Αποκάλυψης με σύγχρονα συμβάντα.
Το φαινόμενο αυτό η επιστήμη το ονομάζει "παρειδωλία”. Είναι αποτέλεσμα της τάσης του εγκεφάλου να βλέπει οικεία αντικείμενα και υπάρχουν ειδικά τεστ στην ψυχολογία στα οποία μέσα από τυχαία και χωρίς σκοπό σχέδια καλείται ο εξεταζόμενος να αναφέρει τι βλέπει. Από το περιεχόμενο των απαντήσεών του και από τη γενικότερη εξέτασή του, ο γιατρός μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεράσματα σχετικά με τον ψυχισμό του. Περιττό να αναφέρω ότι άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες διαταραχές βλέπουν συνήθως αποτρόπαιες εικόνες.

Από FIRE OF FOHAT
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 340
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!