Τετάρτη, 17-ΙΑΝ-2018, 8:37 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


H Tέχνη των Ινδιάνων

Η λέξη «τέχνη» δεν υπάρχει στις γλώσσες των ινδιάνων. Όταν ήθελε κανείς να αναφερθεί σε κάποια καλλιτεχνική δημιουργία χρησιμοποιούσε τον όρο «καλοφτιαγμένο», «επιτυχημένο» ή «δυνατό» (με τη μαγική έννοια του όρου). Αυτό δείχνει την διαφορά αντίληψης του όρου ανάμεσα σε αυτούς τους λαούς και στην Δύση.
Η καλλιτεχνική επιδεξιότητα δεν ήταν ανώτερη ατομική ιδιότητα και οι καλλιτέχνες δεν έχαιραν ιδιαίτερης αξίας μέσα στις φυλές. Όμως ξεχώριζαν ένα προσεγμένο αντικείμενο από ένα ασήμαντο. Ο καλλιτέχνης ινδιάνος δεν πειραματιζόταν, αλλά προσάρμοζε την έκφρασή του στη δύναμη της παράδοσης μέσα σε αυστηρά γνωστά πλαίσια. Όμως υπήρξαν καινοτομίες και πρωτότυπες δημιουργίες, κυρίως όταν η έμπνευση βασιζόταν στο όραμα, όταν η ψυχή συμμετείχε σε μυστηριώδεις, υπερφυσικές δραστηριότητες. Υπάρχει μια εμφανής διαφορά του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη βόρεια Αμερική και του αντίστοιχου πολιτισμού της νότιας και κεντρικής, όπως υπάρχουν και εμφανείς ομοιότητες,. Το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες φυλές.

Η τέχνη της κόκκινης φυλής της Βόρειας Αμερικής δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν αριστουργηματική από τους κριτικούς της τέχνης. Παρόλα αυτά αποτελεί έναν ιδιαίτερο τύπο τέχνης, αξιοπρόσεχτο, που αξίζει να ρίξουμε το βλέμμα μας επάνω της. Τα καλλιτεχνικά αντικείμενα που συναντάμε εξυπηρετούν κάποια ανάγκη οικιακή ή θρησκευτική και δεν έχουν συνήθως προορισμό την αισθητική απόλαυση. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν αντικατόπτριζαν το περιβάλλον τους. Έτσι, στα πυκνά δάση οι ινδιάνοι έγιναν επιδέξιοι ξυλογλύπτες, όπου υπήρχε πηλός έγιναν καλοί αγγειοπλάστες, στα λιβάδια επιδόθηκαν στην καλαθοπλεκτική. Χρησιμοποίησαν ό,τι υλικά έβρισκαν, νεφρίτη, τυρκουάζ ,όστρακα, μέταλλα, πέτρα φυτικές ίνες, αγκάθια σκαντζόχοιρου, κ.α.

Τα σχέδια και οι ζωγραφιές πάνω σε τοίχους και τα θρησκευτικά σύμβολα πάνω σε δέρμα έχουν έντονα φωτεινά χρώματα, είναι πολύπλοκα και ταυτόχρονα αρμονικά. Στα σπίτια συναντάμε μια ποικιλία κατασκευής. Συνήθως βέβαια είναι ξύλινα ή σκηνές από δέρμα, αλλά υπάρχουν και χτιστά λίθινα υπολείμματα κάποιων φυλών που προκαλούν τον θαυμασμό. Σκηνές από την ινδιάνικη μυθολογία με ζωηρά χρώματα στους εσωτερικούς τοίχους των σπιτιών και περίτεχνα τοτέμ μας εισαγάγουν στη συμβολική και μυθολογική τέχνη της Βόρειας Αμερικής. Βλέπουμε ακόμη όμορφα πήλινα αντικείμενα, τα οποία στις περισσότερες φυλές γίνονταν με σκάλισμα και στάμπες. Αλλά τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα στην ινδιάνικη τέχνη τα βλέπουμε στην γλυπτική τους. Πέτρινες πίπες, μάσκες, οικιακά σκεύη και διακοσμητικά με περίτεχνα και πολύπλοκα σχέδια δηλώνουν την σημαντική εξέλιξη των ινδιάνων στον τομέα αυτό.

Έχουμε ακόμη κεραμική τέχνη, σχέδια σε γύψο, επεξεργασία μετάλλου και χαλκού. Όλα αυτά επιδεικνύουν στο μελετητή ένα μεγάλο γούστο και μια εξελισσόμενη τέχνη με βαθιές ρίζες στους προηγούμενους αιώνες.

Θαυμάζουμε ακόμη την ύφανση στα εργόχειρα όλων των ειδών, που τα περισσότερα σχέδια τους ήταν γεωμετρικά, καθώς επίσης και τα χειροτεχνήματα με χάντρες και φτερά. Ο αριθμός των φτερών που φορούσαν, η ποικιλία τους και ο τρόπος τοποθέτησής τους, δήλωνε συνήθως την κοινωνική τους θέση.

Η ινδιάνικη τέχνη ήταν θρησκευτική πολιτική κοινωνική, χιουμοριστική , ερωτική , νατουραλιστικά ,αλλά πάνω από όλα μαγική. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η πορεία αυτής ιδιάζουσας τέχνης των ινδιάνων, αν της είχε επιτραπεί η εξέλιξη.

Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 340
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!