Τρίτη, 21-ΝΟΕ-2017, 1:49 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Οι Καλικάντζαροι

Στην περιοχή μας τα τελώνια είναι οι καλικάντζαροι. Πρόκειται για δαιμόνια που σύμφωνα με τη λαική παράδοση ανεβαίνουν πάνω στη γη στην περίοδο του δωδεκαήμερου. Ολο το χρόνο βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια και με τα τσεκούρια τους προσπαθούν να κόψουν το δένδρο της γης. Στο τέλος του έτους το δένδρο είναι έτοιμο να πέσει. Τότε οι καλικάντζαροι ανεβαίνουν πάνω στη γη για να διασκεδάσουν. Γυρίζουν κάτω μετά τα Φώτα, αλλά τότε το δένδρο έχει θρέψει και πάλι οπότε και ξαναρχίζουν το κόψιμο από την αρχήΕίναι μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, πόδια τράγου, με χέρια σαν της μαιμούς και με τριχωτό σώμα. Αλλοι είναι στραβοί, μονοπόδαροι, στραβοχέρηδες, ξεπλατισμένοι, όλοι έχουν από κάποιο κουσούρι. Ολοι είναι κακοί και πονηροί, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κακό στους ανθρώπους.
Δεν μπορούν να κάνουν μια δουλειά της προκοπής, διότι μαλώνουν συνεχώς μεταξύ τους. Τα ρούχα τους είναι ξεσχισμένα και κουρελιασμένα. Τρέφονται με σκουλήκια, φίδια και βατράχιαΜπαίνουν στα σπίτια μετά τη δύση του ηλίου από την καπνοδόχο. Τους αρέσουν πολύ τα γλυκίσματα και οι τηγανίτες. Για να τους εμποδίσει κανείς να μπουν στο σπίτι πρέπει να κρεμάσει στην καμινάδα κόκαλο χοίρου, ή να έχει αναμμένη φωτιά όλο το δωδεκαήμερο. Μάλιστα είναι προτιμότερο να έχει το βράδυ στο τζάκι του ένα χοντρό αγκαθωτό ξύλο από αχλαδιά ή από αγριοκερασιά, διότι διώχνει τα δαιμόνια.
Οι καλικάντζαροι φεύγουν την ημέρα των Θεοφανίων όταν γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Για να φύγουν ο κόσμος έβαζε κοντά στη φωτιά και ένα γουρουνοτσάρουχο, ώστε η μυρωδιά του να απομακρύνει τα δαιμόνια.
Οι καλικάντζαροι είναι μικρά πλάσματα (σαν διαβολάκια), που τρώνε όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων.
 Έτσι, λένε και στην Αντίπαρο πως στο κάστρο έβγαιναν καλικάντζαροι και χόρευαν όλο το βράδυ. Κατόπιν περνούσαν στο Σιφνέικο μέσα σε μια σπηλιά και έμεναν εκεί. Κατά διαστήματα μεταμορφώνονταν σε γουρούνες μαζί με τα μικρά τους και πήγαιναν στη βρύση του χωριού. Εκεί στη βρύση ήταν μια συκιά, που έκανε πολλά σύκα. Κάτω από τη συκιά έμεναν οι γουρούνες με τα γουρουνάκια. Οι καλικάντζαροι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών της Αντιπάρου.
Μια φορά ήταν ένας και πήγαινε στο μύλο. Εκεί λοιπόν, σε ένα αλώνι είδε κάτι καλικάντζαρους. Είχε συνεννοηθεί με το μυλωνά να έχει το στάρι έξω απ' το μύλο. Μόλις αντίκρισε τους καλικάντζαρους, από το φόβο του έριζε κάτω το στάρι κι άρχισε το χορό. Καθώς χόρευε, έκραξε ένας κόκορας και οι καλικάντζαροι είπαν: «Έκραζε κόκορας, ξημέρωσε, να φύγουμε.» Ένας άλλος όμως καλικάντζαρος είπε: «Όχι, αυτός ο κόκορας είναι άσπρος.» Μετά κράζει άλλος κόκορας, λέει ένας άλλος καλικάντζαρος: «Αυτός ο κόκορας είναι κόκκινος» Αργότερα έκραξε ένας μαύρος κόκορας και είπαν όλοι οι καλικάντζαροι: «Τώρα πια είναι μέρα. Θα φύγουμε, ξημερώνει.» Κάνουν ένα «φρου» και ο άνθρωπος έμεινε μόνος του στο αλώνι, τρόμαξε και έπεσε κάτω. Πέρασε ένας περαστικός, τον είδε, τον πήγε σ' ένα σπίτι και εκεί... πέσανε.
Ήταν μια γυναίκα μαμή, που καθόταν κοντά στο Σιφνέικο. Μια νύχτα της χτύπησαν την πόρτα και της είπαν: «Κυρα-μαμή, κυρα-μαμή, έλα από κει, γιατί κοιλοπονάει η αδερφή μου.» ?νοιξε την πόρτα, και τι να δει; Κάτι μικρά και τρομαχτικά πλάσματα, τους καλικάντζαρους! Είχε φοβηθεί, αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί είχε ανάγκη από χρήματα, ήταν φτωχιά. Πήγε λοιπόν μαζί τους και, καθώς περνούσαν κάτω από το Σταυρό, της είπαν οι καλικάντζαροι: «Αν κάνει αγόρι, χαρά σε σένα. Αν κάνει κορίτσι, θα σε σκοτώσουμε». Η μαμή πήρε ένα κεράκι μαζί της για καλό και για κακό. Αφού έφτασαν, την κατέβασαν μέσα σε μια σπηλιά, όπου ήταν κι άλλες τέσσερις γυναίκες-καλικάντζαροι. Γέννησε η έγκυος και έκανε κορίτσι! Τότε η μαμή το κεράκι, που κρατούσε, το κάρφωσε στο παιδάκι. «Αγόρι, αγόρι!» φώναξε η μαμή και της έδωσαν οι καλικάντζαροι ένα πουγκί με λίρες. Πήγε στο σπίτι της η γυναίκα και έκλεισε την πόρτα. Μάλιστα έβαλε από πίσω εικόνες και παρακαλούσε να μην καταλάβουν οι καλικάντζαροι το κόλπο της. Αργότερα, πήγαν οι καλικάντζαροι έξω από το σπίτι της, χτυπούσαν την πόρτα κι έλεγαν: «Κυρα-μαμή, κυρα-μαμή, κερένιο ήταν το παιδί».
Σε χωριά που έχουν πάρα πολλά ποτάμια ή πηγές, υπάρχει ένας θρύλος που ακούγεται πάρα πολύ. Εκεί όπου υπάρχουν ρυάκια, τα οποία περνούν μέσα από δάσος, είναι το μέρος όπου κατοικούν νεράιδες και ότι στις δώδεκα το μεσημέρι τρώνε και ότι δεν πρέπει να περάσεις γιατί μπορεί να τους χαλάσεις το τραπέζι και μετά αρχίζουν και σε χτυπάνε με πέτρες ή σε κάνουν να χορεύεις μέχρι το επόμενο πρωί.
Ένα τέτοιο μέρος είναι και το δάσος που θα σας περιγράψω ευθύς αμέσως.
Το δάσος αυτό διασχίζεται από πολλά μικρά ποταμάκια. Αν κάποιος πάει να διασχίσει το δάσος αυτό, ξαφνικά ακούει να του έρχονται πέτρες κατά πάνω του αλλά χωρίς να τον χτυπούν και παράλληλα ακούει κάποιον ή κάποιους να τον καλούν με το όνομά του. Για όση ώρα δεν απαντάει στο κάλεσμα αυτό οι πέτρες δεν τον ακουμπάνε, αλλά αν κάνει το λάθος και απαντήσει, οι πέτρες πέφτουν επάνω του.
Ένα βράδυ καθόταν ο Λ. Στην πολυθρόνα του σπιτιού του μαζί με την γυναίκα του και την μικρή του κόρη και έβλεπαν τηλεόραση.Μετά από λίγο αφού τελείωσε η ταινία που έβλεπαν η γυναίκα του και η κορούλα του αποφάσισαν να πάνε να πέσουν για ύνο ενώ ο Λ. Έκατσε λίγο παραπάνω για να κάνει ένα τσιγάρο.Αφού πέρασε λίγη ώρα ο Λ. Χαλαρώνοντας και κάνοντας το τσιγάρο του ένιωσε κάτι στο πόδι του και νόμιζε πως είναι η μικρή του κόρη η οποία είχε σηκωθεί από το κρεββάτι και ήθελε κάτι.
Γύρισε το κεφάλι του για να δει ποιος είναι και αντικρύζει ένα πλάσμα κοντό στο υψος ενός νάνου μαύρο μαλλιαρό με κάτι κατακόκκινα μάτια.Στην αρχή τρόμαξε και ψιλοπανικοβλήθηκε και το πλάσμα αυτό έφυγε τρέχοντας πηγαίνοντας προς το παιδικό δωμάτιο που κοιμόταν η κόρη του.Έτρεξε από πίσω του για να το πιάσει αλλά δεν το πρόλαβε και το πλάσμα αυτό προχώρησε και στο επόιμενο δωμάτιο το οποίο ήταν η κρεββατοκάμαρα του. Πήδηξε πάνω από το κρεββάτι για να καταφέριε να το πιάσει αλλά δεν τα κατάφερε και το πλάσμα αυτό έφυγε από το μπαλκόνι.Με όλη αυτή την αναταραχή η γυναίκα του ξύπνησε και μετά έκατσε και της διηγήθηκε το τι είχε συμβεί. Εκείνο το βράδυ ο Λ. δεν έκλεισε μάτι μέχρι το πρωί.

Πηγή http://www.darkworld.gr

Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 340
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!