Τετάρτη, 17-ΙΑΝ-2018, 8:37 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Πολιτισμοί της Αμερικής

Η ανακάλυψη της Αμερικής το 1492 είναι ένα από τα βασικά -ίσως το βασικότερο- αποτέλεσμα της πτώσης του γεωκεντρικού συστήματος και της αντικατάστασής του από το ηλιοκεντρικό του Κοπέρνικου.

Ετσι, ο Ευρωπαίος σκέφτηκε ότι αν ταξιδέψει δυτικά στη στρογγυλή γη, θα βρει τις Ινδίες! Ο "νέος κόσμος" που ανακαλύφθηκε προκάλεσε μια ριζοσπαστική επανάσταση στη θεώρηση των Ευρωπαίων, οι οποίοι αντιμετώπισαν τους ιθαγενείς της Αμερικής, όπως θα αντιμετωπίζαμε εμείς σήμερα μια πιθανή έλευση εξωγήινων όντων.

Η όψη, τα ήθη, η θρησκεία, τα έθιμα των Ινδιάνων, τόσο της Νότιας όσο και της Βόρειας Αμερικής, θεωρήθηκαν ακατανόητα. Υπήρξε αμφισβήτηση του κατά πόσο οι Ινδιάνοι ανήκουν στην ανθρώπινη φυλή. Όμως παρούσα ήταν και η πονηριά του δυτικού, που έλιωσε τα ιερά σκεύη των λαών αυτών, για να τα στείλει σε ράβδους στην Ευρώπη!

Ερχόμενος κανείς σε επαφή με τους αρχαίους Προκολομβιανούς Πολιτισμούς, διακρίνει αμέσως μια κοινή συμβολική γλώσσα. Τα βασικά στοιχεία αυτής της γλώσσας είναι ο ιαγουάρος, σύμβολο της χθόνιας δύναμης, το "πνεύμα της νύκτας". Από την άλλη βλέπουμε τη μεταμόρφωση αυτής της δύναμης, στην ουράνια δύναμη του πουλιού που συμβολίζεται με τον αετό-κόνδορα, που αποτελεί βασικό έμβλημα και της σύγχρονης Αμερικής. Ο αρχαίος Ινδιάνος λατρεύει την ορατή και αόρατη διάσταση της φύσης μέσα από τις πέτρες, το νερό, τον κεραυνό, τα βουνά. Η ίδια η αμερικάνικη ήπειρος αποτελείται από δύο γήινους όγκους που ενώνονται με ένα στερνό πορθμό. Κατά μήκος του Ειρηνικού βρίσκεται μια ουσιαστικά ενιαία οροσειρά, που αρχίζει με τα Βραχώδη Ορη, συνεχίζει με τη Σιέρρα Μάδρε και τελειώνει με τις Ανδεις. Ο κάτοικος της ηπείρου αυτής βρίσκεται μέσα σε μία φύση μεγαλειώδη, που ταυτόχρονα τον δοκιμάζει.

Μέσα σε αυτή τη φύση και ο άνθρωπος-ιαγουάρος είναι ένα εξελικτικό στάδιο της ίδια της πορείας του ανθρώπου και όχι μια φανταστική αναπαράσταση. Μαζί με το πουλί και το φίδι είναι εικόνες του θείου. O αετός δείχνει το δρόμο της κυριαρχίας των χιονισμένων βουνοκορφών, δηλαδή της αγνής και ιερής ακρόπολης που βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Ο ιαγουάρος κατέχει τα μυστικά της ζούγκλας και δείχνει τον τρόπο επιβίωσης μέσα στον κόσμο των σκιών και των δυσκολιών. Το φίδι είναι αυτό που επιβιώνει στην έρημο, σύμβολο χθόνιο και ουράνιο συνάμα.

Οι μεγάλοι προκολομβιανοί πολιτισμοί ήταν συγκεντρωμένοι στην περιοχή που αποκαλείται από πολλούς ερευνητές "πυρηνική Αμερική", η οποία εκτείνεται από το σύγχρονο Μεξικό μέχρι τα βόρεια σύνορα της Χιλής: Αζτέκοι, Μάγιας, Προ-Ινκας και Ινκας. Οι άλλες περιοχές, λιγότερο κατοικημένες, γέννησαν δευτερεύοντες πολιτισμούς. Η εμφάνιση των πρώτων ανθρωπόμορφων θεοτήτων σε αυτούς τους πολιτισμούς συνδέεται με την εμφάνιση των εκπολιτιστών ηρώων. Οι γνωστότεροι και σημαντικότεροι από αυτούς είναι ο Κετσαλκοάτλ στους Αζτέκους και Ναΰλάμπ στους Ινκας. Το πότε έζησαν ιστορικά είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Το μόνο που μπορούμε εμείς να γνωρίσουμε είναι το πώς θεοποιήθηκαν από τους αντίστοιχους λαούς, στους οποίους έμαθαν τη γεωργία, τη γραφή, την επεξεργασία της πέτρας, τις τελετουργίες επαφής με το θείο.

Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 340
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!