Τετάρτη, 17-ΙΑΝ-2018, 8:37 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Σαμάνοι Θεραπευτές

Χλωμός και αδύνατος για να ζεστάνει την πλάση ο ήλιος εκείνο το  πρωί στη Σιβηρία. Ο Γιόνκ ξύπνησε και βγήκε έξω από τη σπηλιά του αφού έφαγε ένα κομμάτι κρέας που είχε απομείνει από το προηγούμενο βράδυ. Το πόδι του τον πονούσε μέρες τώρα γιατί είχε τραυματιστεί στο κυνήγι και γι’ αυτό και η ψυχή του ήταν βαριά. Άλλωστε ήταν πια πολύ γέρος, σχεδόν 35 χρονών. Αποφάσισε να πάει στο γέροντα που γνωρίζει…

Ο σαμανισμός (sa = γνωρίζω, man = άνθρωπος) είναι παλιός όσο και ο άνθρωπος. Από την εποχή του Χαλκού, το 3.000 π.Χ., ίσως και νωρίτερα. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά για μέρες τόσο παλιές; Μογγολικά φύλα μετανάστευσαν από τη Σιβηρία το 9.000-15.000 π.Χ. περνώντας από τον Βερίγγειο πορθμό, που τότε ήταν μια λωρίδα ξηράς και εξαπλώθηκαν σε όλη τη βόρειο και νότιο Αμερική.

Ο σαμάν (ο άνθρωπος που γνωρίζει)υπήρχε πάντα, σε κάθε φυλή και ήταν ο γιατρός-μάγος-ιερέας-σοφός θεραπευτής και οπωσδήποτε το αποκούμπι όλων των μελών για όλα τους τα προβλήματα. Πρόσφερε πνευματική καθοδήγηση και θεραπεία φυσική ή πνευματική, αν και τις περισσότερες φορές η συμβολή του ήταν σε ολιστικό επίπεδο. Γνώριζε τις ιδιότητες των φυτών για να θεραπεύει αλλά είχε περιπλανηθεί ο ίδιος σε ονειρικά μονοπάτια και είχε πέσει σε έκσταση για να επικοινωνήσει με τα πνεύματα και να τα κάνει βοηθούς του στο έργο του. Τα πνεύματα του αποκάλυπταν τη γνώση και συνεργάζονταν μαζί του για όσο καιρό χρειαζόταν.

Υπήρχαν 3 τρόποι για να γίνει κανείς σαμάνος:

    Κληρονομικό χάρισμα
    Σκόπιμη προσπάθεια
    Κάλεσμα από τα ίδια τα πνεύματα γιατί υπήρχε πρόσφορο έδαφος

Το μέλημα του σαμάνου ήταν να εξελιχθεί ο ίδιος σε ένα φωτισμένο άτομο, να τελειοποιηθεί. Έπρεπε να ξέρει να διακρίνει  τα σημάδια και να τα ερμηνεύει. Είτε αυτά ήταν χειροπιαστά μπροστά στα μάτια του είτε στα όνειρά του.΄Επρεπε επίσης να πιεί ένα δηλητήριο και να το μεταστοιχειώσει στον οργανισμό του σε αβλαβή ουσία. Να διαβάζει τον καιρό, να εξηγεί όνειρα, να μεταφράζει τη συμπεριφορά των ζώων. Ακόμα, οι σαμάνοι λέγεται ότι μπορούσαν να προκαλούν μια αλλαγή της συνειδησιακής τους κατάστασης και να πραγματοποιούν αστρικά ταξίδια, δηλαδή να μεταφέρουν τη συνείδησή τους έξω από το σώμα τους και να περιηγούνται στον πραγματικό, αλλά και σε άλλους κόσμους. Γενικά οι δυνάμεις των σαμάνων παραμένουν ένα μυστήριο αφού δεν έχουν σωθεί γραπτά κείμενα. Προφανώς συνδέονται με μια κατάσταση διευρυμένης συνειδητότητας. Λόγω όλων αυτών των δυνατοτήτων του ο σαμάνος κατείχε σπουδαία θέση και σεβασμό μέσα στη φυλή. ΄Ηταν ο εκλεκτός.

Ο σαμανισμός δεν είναι θρησκεία, δεν υπάρχει κανένας ιδρυτής, δεν υπάρχουν έκπτωτοι που πρέπει να βασανισθούν και να ταπεινωθούν για να ξαναγυρίσουν στον παράδεισο επειδή έφαγαν ένα μήλο. Είναι μέθοδος για την αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με την πνευματική του δύναμη. Η δύναμη και η ισορροπία σώματος-ψυχής θα τον κάνει ανθεκτικό στην αρρώστια. Η αρρώστια είναι διαταραχή αυτής της ισορροπίας. Πώς θα κατακτήσουμε αυτήν την ισορροπία; Δουλεύοντας με καλοσύνη και συμπόνια προς τον συνάνθρωπο γιατί μόνο τότε είμαστε εναρμονισμένοι με τις δυνάμεις του σύμπαντος. Αν η σύγχρονη ιατρική  προσπαθεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα αφήνοντας τελευταίους τους ψυχολογικούς παράγοντες, οι άνθρωποι εκείνου του καιρού ξεκινούσαν την αναζήτηση πρώτα από τον ‘αόρατο κόσμο’ ψάχνοντας τις βαθύτερες αιτίες που θα έπρεπε να πολεμήσουν και θεραπεύοντας στο τέλος τα συμπτώματα.

Ο σαμανισμός απαιτεί από εμάς να βαδίσει ο καθένας στο δικό του μονοπάτι, να έχει τις δικές του εμπειρίες, να κάνει τις δικές του επιλογές και τελικά η πορεία του να έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα.

Ο Γιόνκ είχε κι άλλα προβλήματα εκτός από το τραυματισμένο του πόδι. Αυτό μάλλον θα θεραπευόταν με αυτά που θα του έβαζε πάνω στην πληγή ο Σαμάν. Σκεφτόταν ότι έπρεπε να φύγουν από εκείνη τη γη γιατί ήταν όλο και πιο δύσκολο να βρουν τροφή, πεινούσαν οι γυναίκες και τα παιδιά και οι άντρες πολλές φορές γύριζαν άπρακτοι από το κυνήγι. Υπήρχε μια στενή λωρίδα γης απ΄ όπου θα περνούσαν για να πάνε στα καινούρια μέρη. Θα βάδιζαν με τον παγωμένο αέρα πίσω τους μέχρι να βρουν ένα πιο φιλόξενο  τόπο που  θα μπορούσαν να ζήσουν.Συναντάμε τους απογόνους του Γιονκ  να έχουν εξαπλωθεί στην καινούρια γη από τη μια άκρη της ως την άλλη, το 1400 μ.Χ. περίπου, όταν εξερευνητές  από την Ευρώπη έφτασαν στο Νέο Κόσμο. Ονόμασαν τους κατοίκους ινδιάνους γιατί νόμισαν ότι είχαν φτάσει στις Ινδίες. Οι ινδιάνοι ζούσαν πάντα και αισθάνονταν σαν φιλοξενούμενοι της φύσης γνωρίζοντας ότι από κει ζουν, τρέφονται και γιατρεύονται και για αυτό ήταν ευσεβείς, με μέτρο και σοφία απέναντί της και όχι κατακτητές και άρπαγες όπως ο λευκός άνθρωπος που είχε έρθει πέρα από τη μεγάλη θάλασσα. Εκείνη την εποχή ο πληθυσμός τους υπολογίζεται γύρω στα 12 εκατομμύρια, διασκορπισμένος  σε βόρεια και νότια Αμερική και μοιρασμένος σε 300 περίπου φυλές. Απάτσι, Κομάντσι, Σιου, Εσκιμό (Ινουίτ), Τσερόκι, Ίνκας, Μάγιας, Τολτέκοι, Ολμέκοι. Σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι, μεταξύ αυτών και οι pikuni (μαυροπόδαροι) που ζουν στο Μιζούρι και αριθμούν 25.000 άτομα. Ονομάστηκαν έτσι γιατί τα μοκασίνια τους είχαν αλλάξει χρώμα  από τις στάχτες.

Ας πάρουμε μια γεύση για το  πως φρόντιζαν την υγεία τους:

    Μασάζ σε ορισμένα σημεία με θερμές πέτρες για την ενεργοποίηση της ροής ενέργειας και μεταφοράς ζωτικής ενέργειας (εμείς σήμερα τα σημεία αυτά τα λέμε τσάκρας).
    Χρησιμοποιούσαν το θεραπευτικό φυτό Αγιαχουάσκα. ΄Ηταν παραισθησιογόνο για ταξίδια σε άλλη διάσταση για να ‘καθαρίσει’ το σώμα και η ψυχή.
    Χρήση της Σαρσαπαρίλλα, όπως και πολλών άλλων φυτών και λουλουδιών σαν τονωτικό για το αίμα, τα νεύρα, τους αδένες.
    Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, κρυολογήματα, έλκη, εγκαύματα, δαγκώματα φιδιών έβαζαν Εχινάκεια.
    Έκαναν κατάπλασμα από τσάι περγαμόντο για τις δερματικές μολύνσεις και πληγές. Το έπιναν όμως και σαν ρόφημα.
    Ήξεραν πώς να θεραπευτούν από τύφλωση, διάρροια, πεπτικές διαταραχές, πόνους στην πλάτη, πονοκέφαλο, φλεγμονές, πρηξίματα, καρδιακά, κυκλοφορικά και διαβήτη. Γι αυτό μεγάλο μέρος της καθημερινής τους απασχόλησης ήταν για την συλλογή των βοτάνων που χρειαζόντουσαν.
    Αν έβρισκαν κάποιον παγωμένο πάνω στα βουνά, τον έπαιρναν από κει, τον πήγαιναν στη σκηνή, τον  έγδυναν εντελώς, γδύνονταν και οι ίδιοι και τον ζέσταιναν με τα σώματά τους. Δεν γνώριζαν τι σημαίνει ‘επιφανειακή’ και ‘σε βάθος’ μετάδοση της θερμότητας, γνώριζαν όμως όσα ακριβώς τους χρειάζονταν για να ζήσουν και τα χρησιμοποιούσαν όσο καλύτερα μπορούσαν για το κοινό καλό και πάντοτε με την καθοδήγηση του Σαμάν.

Η απόδειξη για την αποτελεσματικότητα που είχαν όλα αυτά στη ζωή τους ήταν ότι άρχισαν να πεθαίνουν κατά εκατοντάδες από τις αρρώστιες που έσερνε μαζί του ο πολιτισμένος λευκός άνθρωπος: Ευλογιά, τύφος, διφθερίτιδα, ανεμοβλογιά, ιλαρά, πανούκλα. Όλες μεταδοτικές και για τις οποίες ο ινδιάνος δεν είχε αντισώματα…

Οι ινδιάνοι αγρίεψαν όταν οι λευκοί άρχισαν να τους κακομεταχειρίζονται και έφεραν την ανισορροπία και την αρρώστια στη ζωή τους. Μέχρι τότε ήταν ειρηνικοί άνθρωποι γιατί …δεν είχαν λόγο να μην είναι. Αυτό διαφαίνεται μέσα από τα τραγούδια τους που είναι σαν προσευχές για τον ήλιο, τα ποτάμια, τα βουνά και πάντα με σεβασμό το Μεγάλο Πνεύμα.

Απολαύστε ένα εκπληκτικό δείγμα προσευχής-ποίησης, σπάνιας ποιότητας, ευσέβειας, ταπεινότητας και αισθητικής:

Ω Μεγάλο Πνεύμα, που τη φωνή σου ακούω στους ανέμους

Και που η πνοή Σου δίνει στους πάντες ζωή,

Εισάκουσέ με.

Σε Σένα έρχομαι ως ένα από τα πολλά παιδιά Σου,

Είμαι αδύναμος, είμαι μικρός, χρειάζομαι τη δύναμη και τη σοφία Σου.

Άσε με να βαδίσω στην ομορφιά και κάνε τα μάτια μου

πάντα να βλέπουν τα άλικα και τα μαβιά ηλιοβασιλέματα.

Κάνε τα χέρια μου να σέβονται όσα έπλασες

Και κάνε μου οξεία την ακοή ώστε να ακούω τη φωνή Σου.

Κάνε με σοφό ώστε να καταλάβω αυτά που

στο λαό μου δίδαξες.

Ζητώ σοφία και δύναμη.

Όχι για να είμαι ανώτερος των αδελφών μου, αλλά για να μπορώ

να πολεμώ τον πιο μεγάλο μου εχθρό, τον ίδιο εμένα.

Δώσε να είμαι πάντα έτοιμος να παρουσιαστώ ενώπιόν Σου

με χέρια καθαρά και μάτι ευθύ,

ώστε η ζωή σαν σβήνει και ξεθωριάζει ίδια με ηλιοβασίλεμα,

το πνεύμα μου να ΄ρθει σε Σένα

χωρίς ντροπή.


Ο σαμανισμός δεν είναι παρά ένας τρόπος θετικού χειρισμού όλων εκείνων-φανερών και κρυμμένων- νοητικών μας δυνατοτήτων. Ο σαμάνος δεν καθόταν αυτάρεσκα σε ένα θρόνο κρατώντας τη γνώση για τον εαυτό του για να έχει έναν άσσο στο μανίκι του και να μπορεί να κάνει παιχνίδι από το οποίο θα έβγαινε πάντα κερδισμένος. Μοιραζόταν την γνώση και την πείρα του για το κοινό καλό.

Καθώς το γέρικο κορμί του  ζεσταινόταν πάνω στις καυτές πέτρες, ο Γιονκ σκεφτόταν ότι τώρα μπορούσε να φύγει ευχαριστημένος. Ο Μεγάλος Μανιτού (Πνεύμα), διαμέσου του γέροντα, τους είχε οδηγήσει σε ένα μαλακό και φιλόξενο μέρος με έναν ήλιο που κρατιόταν ζεστός για πολλά φεγγάρια και τους πρόσφερε άφθονο κυνήγι από το δάσος και ψάρια από το ποτάμι.

Η εξοχή αντιλαλούσε τη νύχτα τους θορύβους της από νυκτόβια πουλιά και ζώα που κυνηγούσαν ανάμεσα στα δέντρα. Στην αρχή αυτό τους κρατούσε ξάγρυπνους μέχρι το ξημέρωμα καθώς δεν ήταν έτσι συνηθισμένοι γιατί εκεί που ήταν πριν, μόνο ο μανιασμένος αέρας ακουγόταν τις νύχτες. Αλλά τελικά όλα πήγαν καλά.

Ο Γιονκ αισθανόταν γαληνεμένος γιατί είχε "περπατήσει όμορφα πάνω στη γη” κι έτσι έγειρε απαλά πάνω στις πέτρες και άφησε τον εαυτό του κα κυλήσει στο όνειρο…

ΥΓ: Πιθανότατα ο αναγνώστης να διαπιστώσει κάποια κενά ή να έχει απορίες στο ανωτέρω κείμενο. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης γραπτών πληροφοριών. Μύθοι, παραδόσεις, ιστορία, τελετουργίες περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά. Η ιστορία των ινδιάνων και των σαμάνων τους γίνεται γνωστή την εποχή των εξερευνήσεων όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο.  Είναι δεκτή λοιπόν οποιαδήποτε διασταυρωμένη πληροφορία και επισήμανση.

Σύνταξη και επιμέλεια άρθρου:
Μαίρη Πικούνη, τελειόφοιτη τμήματος Β. Φυσικοθεραπευτών ΕΠΑ.Σ. Αθηνών
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 340
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!