Τετάρτη, 17-ΙΑΝ-2018, 12:03 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


Το μυστήριο των Μάγια

Οι Μάγια αποτελούν ένα παράδοξο στην ιστορία των πολιτισμών. Εμφανίστηκαν πριν από 1.500 χρόνια στο μέρος που βρίσκονται σήμερα το Μεξικό, η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, με μια εξελιγμένη τεχνολογία που δεν ήταν αποτέλεσμα χρόνων έρευνας. Παρʼ όλες τις θεωρίες, κανείς δεν μπορεί να λύσει το αίνιγμα των Μάγια. Κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις πώς επέζησαν και πώς προόδευσαν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά εχθρικό σε κάθε είδους ανθρώπινη κατοίκιση και πώς ξαφνικά εγκατέλειψαν τις πόλεις κατά τον 9ο αιώνα και εξαφανίστηκαν.

Και φυσικά κάθε συζήτηση για τα επιτεύγματα των Μάγια καταλήγουν στο πιο σπουδαίο δημιούργημά τους - τον αξεπέραστο υπολογισμό των γαλαξιακών κύκλων και του χρόνου. Πριν από τον 20ό αιώνα το ημερολόγιο των Μάγια ήταν η πιο εξελιγμένη μέθοδος απόδοσης του γαλαξιακού χρόνου, όπως και της τοπικής ώρας, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα για το οποίο οι ειδικοί διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι «δεν έχει χάσει ούτε μία μέρα μέσα σε 25 αιώνες». Ταυτόχρονα, εκτός από τον υπολογισμό των ηλιακών και των σεληνιακών κύκλων, τα ηλικίας 5.000 ετών ημερολόγιά τους υπολογίζουν και κάτι εκπληκτικό: τη σπάνια συμπαντική ευθυγράμμιση του ηλιακού μας συστήματος, του Ήλιου και της Γης, με το κέντρο του γαλαξία μας – ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 26.000 χρόνια.

Το κλειδί του γαλαξιακού ρολογιού των Μάγια ήταν η καταμέτρηση των 260 ημερών που ονομαζόταν Ιερό Ημερολόγιο και συνδεόταν με ένα άλλο ημερολόγιο, το Ασαφές Ημερολόγιο, που περιείχε τις 365 μέρες. Οι Μάγια έβλεπαν αυτούς τους δύο κύκλους του χρόνου να γυρνάνε όπως τα δόντια του γραναζιού αέναα μέχρι τη σπάνια στιγμή που μια μέρα του Ιερού Ημερολογίου κλειδώνει με μια μέρα του Ασαφούς Ημερολογίου. Αυτή η σπάνια και δυναμική μέρα σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου 52 χρόνων και ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης έκτασης χρόνου που λεγόταν Μεγάλος Κύκλος. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση και την παράδοση των Μάγια ιερέων, τα αρχεία καταγράφουν ότι ο τελευταίος Μεγάλος Κύκλος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 3114 π.Χ. και τελειώνει το 2012. Ειδικότερα, ο κύκλος τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012, όταν ο Ηλιος θα ευθυγραμμιστεί με τον ισημερινό του Γαλαξία.

Οι επιστήμονες τι λένε;
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι θα υπάρξει γαλαξιακή ευθυγράμμιση και ότι τα ημερολόγια των Μάγια σημειώνουν το γεγονός. Αρα η ερώτηση είναι απλή: Τι σημαίνει αυτό; Μερικοί υποβαθμίζουν το γεγονός σε μια ενδιαφέρουσα παραξενιά, που είμαστε τυχεροί που θα συμβεί στη διάρκεια της δικής μας ζωής. Αλλοι προειδοποιούν ότι το τέλος των ημερολογίων του Μάγια συμπίπτει με ουράνια γεγονότα που θα έχουν βαθιές και πιθανόν επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή στη Γη. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό στην Ινδία κυκλοφόρησε ένα άρθρο την 1η Μαρτίου 2005 με τα αποτελέσματα ενός προγράμματος κομπιούτερ που απεδείκνυε ότι το τέλος του ημερολογίου των Μάγια συμπίπτει με την πολική αντιστροφή. Ο τίτλος του άρθρου σαν teaser επιστημονικού θρίλερ: «Προσομοιώσεις σε κομπιούτερ προβλέπουν την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης και του Ήλιου με αποτέλεσμα το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού το 2012».
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 340
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!